Abstract | Ovaj rad bavi se utjecajem ambalaže na odabir i kupovinu prehrambenih proizvoda. Način konzumiranja hrane, ali i način prodaje hrane kroz godine se mijenjao, a s novim čovjekovim potrebama mijenjala se i sama ambalaža. I dok je ranije ambalaža kao takva služila isključivo kako bi se sačuvala ili transportirala hrana, danas je uloga ambalaže privući krajnjeg korisnika i navesti ga da kupi baš određeni proizvod u moru jednakih proizvoda. Svrha ovog rada je osvrnuti se na ambalažu prehrambenih proizvoda, odnosno kako ona utječe na odabir svakog pojedinog proizvoda. Dakle, cilj rada je ispitati kako ambalaža utječe na odabir prehrambenih proizvoda prilikom kupnje. Osim praktičnog dijela, rad sadrži teorijski pregled, odnosno polazi od povijesnog razvoja ambalaže, ali istovremeno i njene percepcije u društvu te definiranje funkcije ambalaže, koja kao takva izaziva emocije kod potrošača. S druge strane, rad ispituje važnost pozicioniranja proizvoda u prodaji pa se tako daje definicija vidnog polja, planograma te svake pojedine boje u kontekstu psihologije boja. Samo istraživanje je u prvom dijelu ankete obuhvatilo općenita pitanja o utjecaju raznih čimbenika na odabir proizvoda poput ambalaže, dominantne boje na ambalaži, kvalitete izvedbe ambalaže, podrijetla i sastava proizvoda, cijene, sklonosti kupovini iz navike, sklonosti marki odnosno brendu, reklamiranja i smještanja proizvoda na police u trgovini. Drugi dio ankete se odnosio na konkretan prehrambeni proizvod, odnosno čokoladu. Time se zapravo ispitivalo koju bi od ponuđenih čokolada kupili, što su prvo uočili na ambalaži te što kod njih ima najveći utjecaj na kupovinu proizvoda, a ponuđeni odgovori bili su izgled ambalaže, kvaliteta proizvoda, porijeklo proizvoda i cijena. Treći dio ankete bio je usmjeren na boje pa se tako ispitivalo koja je od ponuđenih podložnih boja najprihvatljivija za ambalažu čokolade te za ambalažu tjestenine. Rezultati istraživanja su pokazali da prilikom kupnje na odabir proizvoda najveći utjecaj na ispitanike ima kvaliteta proizvoda - 56%, za 28% ispitanika izgled ambalaže, a za cijenu i porijeklo proizvoda odlučio se jednak postotak ispitanika, njih 8%. |