Abstract | Celijakija ili glutenska enteropatija je kronična autoimuna bolest, obilježena trajnom nepodnošljivosti glutena, odnosno proteina prolamina (glijadin, hordein, sekalin, avenin) koje nalazimo u pšenici, ječmu, raži i zobi. Oni oštećuju sluznicu tankog crijeva, a stupanj oštećenja određuje se prema Marsh-Oberhauber klasifikaciji. Ovo je bolest koja nema tipičnu kliničku sliku već se simptomi bolesti razlikuju od pacijenta do pacijenta. Za adekvatno provođenje dijagnostičkog postupka, važno je pet ključnih elemenata: klinička sumnja na celijakiju, serološki testovi, patohistološka analiza sluznice tankog crijeva, genetički testovi i pozitivan klinički odgovor na bezglutensku prehranu. Nakon postavljene dijagnoza potrebno je što prije započeti s bezglutenskom prehranom koja predstavlja jedini način liječenja.
Kako bi se pacijent što prije prilagodio novonastaloj situaciji, ali i održao kvalitetu života pomaže mu medicinska sestra čija je uloga provoditi edukaciju pacijenta i obitelji o bolesti, njenom tijeku i komplikacijama te bezglutenskoj prehrani. U zdravstvenoj njezi oboljelog, medicinska sestre treba koristiti individualan i holistički pristup s obzirom da se potrebe pacijenata razlikuju. Neke od sestrinskih dijagnoza, kod pacijenta s celijakijom su: proljev, povraćanje, visok rizik za dehidraciju, pothranjenost, neupućenost i socijalna izolacija. Neizostavna je i uloga medicinske sestre u usmjeravanju oboljelih na udruge, od kojih je najpoznatija "Hrvatsko društvo za celijakiju" (HDC).
S ciljem da se ispita informiranost populacije Međimurske županije o bolesti celijakija provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 210 ispitanika. Rezultati su pokazali da su stanovnici Međimurske županije, bez obzira na dob, stručnu spremu i mjesto stanovanja, dobro informirani o samoj bolesti. Upoznati su s činjenicom da je celijakija neizlječiva bolest svih starosnih skupina te da se osnovno liječenje sastoji od doživotne bezglutenske dijete prema kojoj je iz prehrane potrebno izbaciti gluten koji nalazimo u pšenici, ječmu, raži i zobi. Nedostatak informacija vidljiv je kod detaljnijih pitanja kao što su koristi bezglutenske dijete za oboljele, koje su dozvoljene namirnice, te kako izgleda logo (prekrižen klas) namirnica bez glutena. |
Abstract (english) | Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a chronic autoimmune disease characterized by persistent intolerance of gluten, or proteins of prolamine (gliadin, hordein, sekalina, avenin) found in wheat, barley, rye and oats. They damage the mucous membrane of the small intestine, and the degree of damage is determined by the Marsh-Oberhauber classification. Instead of a characteristic clinical presentation, symptoms of the disease differ from patient to patient. The diagnostic procedure consists of five important elements: clinical suspicion for celiac disease, serological tests, histopathological analytical examination of the small intestine, genetic tests and positive clinical response to the gluten-free diet. After the diagnosis has been set up, it is necessary to begin with the strict gluten-free diet that is the only way of treatment.
In order to adapt the patient to a newly established situation, but also to maintain quality of life, nurse should carry out the education of patients and families about the disease, its course and complications, and the gluten-free diet. Individual and holistic approach is necessary, considering that patients’ needs differ. Some of the diagnosis in the celiac patient include: diarrhea, vomiting, high risk of dehydration, malnutrition, discomfort and social isolation. The indispensable role of nurses is also in the guidance of patients on the associations, most notably the "Croatian Society for Celiac Disease" (HDC).
In order to examine the awareness of celiac disease among Međimurje County population, a study was conducted in which 210 participants participated. The results show that residents of Međimurje County, regardless of age, qualification and place of residence, are well informed about the illness itself. They are aware that celiac disease is incurable illness that affects people of all ages and that the basic treatment consists of a life-long gluten-free diet that requires the release of gluten found in wheat, barley, rye and oats. However, the lack of information is visible on more detailed issues, for example the benefits of gluten-free diet, variety of food not containing gluten, as well as the appearance of the gluten-free food logo (crossed grain). |