Abstract | Gastrointestinalne infekcije, zajedno s ostalim bolničkim infekcijama, postaju sve veći problem u suvremenoj zaštiti i organizaciji bolničkog liječenja. Proširene su diljem svijeta te čine oko 20% zaraznih bolesti u čovjeka. Procjenjuje se da svakodnevno preko 1,4 milijuna ljudi diljem svijeta trpi posljedice infekcija koje su stekli za vrijeme hospitalizacije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od gastrointestinalnih infekcija godišnje oboli više od milijardu ljudi.
Anketni upitnik „Razina znanja medicinskih sestara/tehničara o gastrointestinalnim infekcijama kod hospitaliziranih bolesnika“ proveden je u razdoblju od 03. do 17. ožujka 2019. godine putem Google obrasca na Internetu. Sastojao se od 24 pitanja, a naglasak je bio na infekciji rotavirusom, adenovirusom te bakterijom Clostridium difficile. Također, željelo se ispitati mišljenje medicinskih sestara/tehničara o nastanku, načinu prijenosa te prevenciji gastrointestinalnih infekcija na bolničkom odjelu na kojem rade.
U istraživanju je sudjelovalo 520 sudionika, od toga prevladavaju osobe ženskog spola, njih 482 (92,7 %). Najviše sudionika, 203 (35 %), bilo je u dobi između 20 i 30 godina. Među sudionicima prevladava srednja stručna sprema koju posjeduje 244 (46,9 %) osoba. Sudionici su pokazali vrlo dobro znanje vezano uz simptome, način prijenosa, liječenja te prevenciju gastrointestinalnih infekcija kod hospitaliziranih bolesnika. Skoro polovica sudionika, njih 255 (49 %), smatra kako je edukacija najvažnija mjera u prevencija nastanka infekcija. O tome kako zdravstveni sustav ne posvećuje dovoljno pažnje gastrointestinalnim infekcijama složilo se 373 (71,7 %) sudionika.
Medicinske sestre i tehničari slažu se kako je edukacija svih zdravstvenih djelatnika, spremačica, bolesnika i obitelji najvažnija mjera u smanjenju pojave gastrointestinalnih infekcija. Uz edukaciju, pravilna higijena ruku, racionalna upotreba antibiotika, posebni protokoli čišćenja te brza identifikacija uzročnika bolesti također su ključni u prevenciji. Gastrointestinalne infekcije postaju sve veći javnozdravstveni problem te ih se kao takve treba shvatiti i ozbiljno pristupiti. |
Abstract (english) | Alongside other hospital-acquired infections, gastrointestinal infections are considered to be a serious and growing problem in health protection and hospital care. They are widespread and consequently associated with approximately 20 percent of all contagious diseases. Over 1,4 million people suffer the consequences of infections they have acquired during their hospital stay on daily basis. Furthermore, according to the data from the World Health Organization, more than a billion people are affected by GI every year.
The survey entitled ˈThe level of knowledge of nurses and medical tehnicians about gastrointestinal infections in hospitalized patientsˈ was conducted between 3 and 17 March 2019 via an online Google form. The participants were asked to provide answers to 24 questions regarding different types of infections (rotavirus, adenovirus and Clostridium difficile) and were also expected to give their opinion on the emergence, ways of transmission and prevention of gastrointestinal infections in their workplace.
Altogether 520 participants took part in this survey, with a predominance of female participants – more specifically, 482 (92,7 %) of them were women. Moreover, 35 % (203) of survey participants were aged 20 to 30. There were 244 (46,9 %) participants with completed secondary education. In a nutshell, the participants are well-informed and familiar with symptoms, ways of transmission, treatments and prevention of gastrointestinal infections in hospitalized patients. Nearly half of them (49 %) consider education to be the most important factor in preventing infections. Moreover, 373 (71,7 %) participants believe that the healthcare system does not put sufficient emphasis to gastrointestinal infections.
It seems that nurses and medical technicians believe the best way to prevent gastrointestinal infections is education. It is also important to pay special attention to hand hygiene, rational use of antibiotics, cleaning and disinfection procedures, as well as to rapid identification of disease-causing agents. Gastrointestinal infections represent an escalating public health problem and should be taken seriously. |