Abstract | Prehrana je sastavni dio života svakog ljudskog bića i igra važnu ulogu u prehrani djeteta. Najvažnija prehrana novorođenčeta je majčino mlijeko koje sadrži sve potrebe nutrijente za rast i razvoj te je u potpunosti prilagođeno potrebama djeteta. Kada dijete oko 6. mjeseca počne jesti krutu hranu, mogu se polako i uvoditi začini. Začini su dodaci jelima poznati od davnina. Uz to što hrani daju bolji okus, utječu na zdravlje i doprinose boljem psihofizičkom razvoju djeteta. Začini se dobivaju iz različitih dijelova biljaka, a kao takvi koriste se u pripremi hrane ili kao esencijalna ulja. Imaju niz prednosti za odrasle i djecu, unaprjeđuju zdravlje, poboljšavaju opće funkcioniranje organizma organskih sustava i organa. Začini koji se mogu uvesti u optimalnoj dobi za uvođenje začina i kasnije su peršin, češnjak, kopar, bosiljak, đumbir, kurkuma, cimet, muškatni oraščić, kamilica, vanilija. Aromaterapija se preporuča djeci od najmlađe dobi, ali u umjerenim količinama. I začini i esencijalna ulja dobivena iz začina imaju niz prednosti, međutim potrebno je dovoljno znanja o svakom pojedinom začinu kako ne bi došlo do nuspojava. Uloga medicinske sestre je educirati o važnosti začina kroz različite radionice, kvizove, letke u vrtićima. Cilj ovog završnog rada bio je približiti temu o važnosti začina u dječjoj prehrani i primjeni aromaterapije, ali i saznati koliko su roditelji vrtićke djece informirani o začinima, njihovim dobrobitima, primjeni u prehrani i u obliku aromaterapije. U ovom istraživanju sudjelovalo je 229 roditelja vrtićke djece na području Međimurske županije. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da roditelji otprilike znaju koja je optimalna dob za dodavanje začina u prehranu i koji začini se najprije uvode, međutim pokazalo se da roditelji nisu u potpunosti informirani o prednostima i dobrobitima pojedinih začina u prehrani i u obliku aromaterapije na zdravlje djece. Ispitanici su upoznati s uvođenjem začina jedan po jedan u prehranu i kao aromaterapija jer postoji rizik od alergijske reakcije te također znaju da nove začine treba ponuditi s isprobanim i sigurnim namirnicama. Ispitanici smatraju da začini utječu na zdravlje, međutim u pitanjima koje sadrže konkretne prednosti začina na zdravlje, većina roditelja se djelomično slaže s tvrdnjama ili daju polovične odgovore na pitanja. Većina roditelja zna koliki je unos soli za šestomjesečnu djecu i koje su nuspojave prekomjernog unosa. Nadalje, znaju na koji način se koriste esencijalna ulja, međutim ne slažu se s tvrdnjom da se aromaterapija smije upotrebljavati kod tromjesečne djece. Stoga je bitna je edukacija roditelja koje začine i na koji način mogu unositi u prehranu djeteta i u obliku aromaterapije. |
Abstract (english) | Nutrition is an integral part of the life of every human being and plays an important role in a children's diet. The most important nutrition for a newborn is mother's milk, which contains all the nutrients needed for growth and development and is fully adapted to the needs of the child. When the child starts eating solid food around 6 months, spices can be slowly introduced. Spices have been known as food additives since ancient times. In addition to giving food a better taste, they also affect health and contribute to better psychophysical development of the child. Spices are obtained from different parts of plants, and as such are used in food preparation or as essential oils. They have a number of advantages for adults and children, they improve health, improve the general functioning of the body, organ systems and organs. Spices that can be introduced at the optimal age for introducing spices and later are parsley, garlic, dill, basil, ginger, turmeric, cinnamon, nutmeg, chamomile, vanilla. Aromatherapy is recommended for children from the youngest age, but in moderate amounts. Both spices and essential oils obtained from spices have a number of advantages, however, sufficient knowledge about each individual spice is necessary to avoid side effects. The nurse's role is to educate about the importance of spices through various workshops, quizzes, and leaflets in kindergartens. The goal of this final paper was to bring closer the subject of the importance of spices in children's nutrition and the use of aromatherapy, but also to find out how informed the parents of kindergarten children are about spices, their benefits, their use in nutrition and in the form of aromatherapy. 229 parents of kindergarten children in Međimurje County participated in this research. The results of this research show that parents roughly know the optimal age for adding spices to the diet and which spices are introduced first, however, it turned out that parents are not fully informed about the advantages and benefits of certain spices in the diet and in the form of aromatherapy on children's health. The respondents are familiar with the introduction of spices one by one in the diet and as aromatherapy because there is a risk of an allergic reaction, and they also know that new spices should be tried with tested and safe foods. Respondents believe that spices affect health, however, in questions that contain specific health benefits of spices, most parents partially agree with the statements or give half-hearted answers to the questions. Most parents know how much salt intake is for six-month-old children and what are the side effects of excessive intake. Furthermore, they know how essential oils are used, but they do not agree with the statement that aromatherapy can be used in three-month-old children. Therefore, it is important to educate parents about which spices and how they can be added to the children's diet and in the form of aromatherapy. |