Abstract | Celijakija je kronična bolest koja nastaje zbog trajne nepodnošljivosti glutena u pšenici,
ječmu, raži i zobi. Osnovne su joj karakteristike specifične promjene sluznice pretežno
proksimalnog tankog crijeva, malapsorpcija i smetnje u razvoju djece. Od glutenske
enteropatije nešto češće obolijevaju pripadnice ženskog spola, naročito ako bolest
nastaje u odraslih osoba, za što nema objašnjenja. Prevalencija se u općoj populaciji
procjenjuje na oko 1 %. Ona je posljedica sve veće svjesnosti i poznavanja ove bolesti,
prepoznavanja oboljelih s nespecifičnim simptomima, dostupnosti suvremenih
dijagnostičkih testova i probira među rizičnim skupinama. Klinički simptomi su
različiti: od blagih (jedva uočljivih) do jako izraženih i odmah prepoznatljivih, što
dijelom ovisi i o dobi bolesnika. U djece se bolest obično očituje u dobi između 7. i 24.
mjeseca. Osnovni oblici celijakije su jasna, atipična, tiha, potencijalna, latentna i
refraktorna. Postavljanje dijagnoze nije jednostavno. Zbog toga je potrebno kombinirati
više seroloških testova s histološkim nalazom biopsije sluznice tankog crijeva.
Suvremeni serološki testovi visoko su specifični i osjetljivi, ali je biopsija sluznice
tankog crijeva još uvijek “zlatni standard” u postavljanju dijagnoze. U daljnjem
praćenju većine oboljelih serološki su testovi dostatni za kontrolu izloženosti glutenu.
Trenutačno, jedini znanstveno dokazani učinkoviti tretman za oboljele od celijakije jest
striktna i doživotna bezglutenska dijeta. Bezglutenska dijeta znači izbjegavanje
najmanjih količina glutena u prehrani. Kako bi se liječila celijakija, nužno je iz prehrane
isključiti svu hranu koja sadržava pšenicu, ječam, raž i zob i njihove derivate. Potpuno
uklanjanje glutena iz prehrane oboljelih od celijakije rezultirat će simptomatskom,
serološkom i histološkom remisijom kod većine pacijenata. |