Rad nije dostupan
završni rad
Prehrana bolesnika kod reumatoidnog i uričnog artritisa

Danijela Blažević (2015)
Sveučilište Sjever
Sveučilišni centar Varaždin
Odjel za biomedicinske znanosti
Podaci o radu
NaslovPrehrana bolesnika kod reumatoidnog i uričnog artritisa
AutorDanijela Blažević
Voditelj/MentorNatalija Uršulin-Trstenjak (mentor)
Sažetak rada
Reumatske bolesti su među vodećim razlozima posjeta liječniku u visokoindustrijaliziranim zemljama. Tijekom ovog stoljeća razvoj znanosti i novih tehnologija u medicini omogućio je razumijevanje temeljnih procesa u tkivima i organima koji pridonose nastanku reumatskih bolesti. Pozanto je da pravilan izbor hrane može ublažiti simptome artritisa, a u nekim slučajevima može biti i jedini odnosno primarni uzročnik bolova. Hrana, uključujući lijekove i ljekovito bilje, nemože izliječiti reumatski artritis, ali može smanjiti tegobe uzrokovane reumatskim artritisom. Reumatski artritis je njačešća autoimuna, ali i najzloćudnija reumatska bolest upalnog karaktera. Urični artritis nastaje zbog taloženja kristala mokraćne kiseline i njezinih soli u hrskavici zglobova, odakle prodire u zglob i izaziva bolni napadaj bolesti. Unosom i pravilnom raspodjelom makronutrijenata i mikronutrijenata u organizam možemo poboljšati kvalitetu života bolesnika. Važnost dijetoterapije je danas vrlo bitna kod mnogih bolesti tako i kod reumatoidnog artritisa i uričnog artritisa. Prehrana radi održavanja homeostaze organizma u novonastalom za organizam promijenjenom patofiziološkom stanju ima veliku važnost i ulogu. Kod reumatoidnog artritisa pravilno unošenje hrane u cilju sprečavanje pretilosti ima za cilj sprečavanja opterečenja zglobova, a s tim i smanjenju bolova zahvaćenih zglobova. Kod uričnog artritisa prehrana je vrlo bitna u daljnem tijeku bolesti. Ograničavanjem unosa purina u prehrani, masti i alkohola poboljšavamo i liječimo bolest.Reumatoidni artritis i urični artritis su složene bolesti i zahtijevaju multidiscipliniran pristup bez obzira na fazu bolesti. Stoga bolesnika moramo promatrati kao cjelinu. Cilj je kontrola boli, supresija upale, održavanje funkcionalnog statusa i kvalitete života. U sklopu praćenja bolesnika nužna je periodična klinička i laboratorijska obrada te pravodobno otkrivanje komplikacija bolesti i nedjelotvornosti terapije. Redovita tjelovježba,zdrava prehrana i kontrola tjelesne težine od iznimne su važnosti kod liječenja reumatoidnog i uričnog artritisa. Dobrom edukacijom o bolesti, načinu i kvaliteti prehrane, medicinske sestre daju veliki doprinos smanjivanja simptoma bolesti reumatoidnog i uričnog artritisa na zadovoljstvo bolesnika.
Ključne riječiReumatoidni artritis urični artritis prehrana edukacija
Povjerenstvo za obranuJurica Veronek
Natalija Uršulin-Trstenjak
Irena Canjuga
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Sjever
Ustrojstvena jedinica niže razineSveučilišni centar Varaždin
Odjel za biomedicinske znanosti
MjestoKoprivnica
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Kliničke medicinske znanosti
Sestrinstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaSestrinstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. med. techn.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-04-17
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad nije dostupan
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:122:520617
PohranioJasna Kosić