Naslov Razlika u prehrani adolescenata u gradskoj i ruralnoj sredini
Naslov (engleski) Differences in Adolescents food habitis in urban and rural areas
Autor Valentina Kladić
Mentor Natalija Uršulin-Trstenjak (mentor)
Član povjerenstva Andreja Bogdan (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Natalija Uršulin-Trstenjak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Marijana Neuberg (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Sjever (Sveučilišni centar Varaždin) (Odjel za sestrinstvo) Koprivnica
Datum i država obrane 2018-09-27, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Sestrinstvo
Sažetak Prema SZO zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, društvenog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. Prehrana je oduvijek bila presudan element našeg opstanka, zato se u nju mora ulagati od samog početka života. Hrana označava sve ono što unosimo u organizam kako bismo nadoknadili izgubljenu energiju ili stimulirali rast organizma, a ona može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Obzirom da pravilna prehrana predstavlja sastavni dio zdravog životnog stila, važno je da djeca u najmlađim danima usvoje i prihvate zdrave prehrambene navike. Raznovrsnim izborom sezonskih namirnica te dostatnom količinom obroka moguće je osigurati optimalni sadržaj svih prehrambenih tvari za pravilan rast i razvoj djece.
Adolescencija je razdoblje u kojem je eksperimentiranje dio odrastanja, upoznavanje sebe, drugih i okoline. To razdoblje je, isto tako, iznimno važno za usvajanje zdravih životnih navika, uključujući prehranu. Zdravstvene službe, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (školski liječnici, pedijatri, obiteljski liječnici) koje su uključene u skrb o adolescentima i prate njihov rast i razvoj, obvezni su o prehrani davati stručno utemeljene upute adolescentima, roditeljima i stručnjacima.
U provedenom istraživanju u travnju 2018. godine na uzorku od 293 učenika na području Varaždinske županije, istraživanje je provedeno u dvije OŠ u petim, šestim, sedmim i osmim razredima. Jedna škola pripada gradskoj sredini, dok druga pripada ruralnoj sredini. Dobivenim rezultatima može se utvrditi da u OŠ Ludbreg djeca 84% više koriste mogućnost prehrane u školi, nego li djeca 74% u OŠ Veliki Bukovec. Djeca iz obje škole smatraju doručak kao najvažniji obrok u danu, no ne primjenjuju ga svakodnevno. Iz OŠ Ludbreg 55% djece konzumira doručak kod kuće, a iz OŠ Veliki Bukovec 44%.
S obzirom da u navedenim školama ne postoje predavanja o pravilnoj prehrani ili edukacije, a više od polovice djece u obje škole je navelo kako žele dodatno učiti o pravilnoj prehrani u školi, smatram da bi bilo dobro organizirati medicinsku sestru kao stručnu osobu, koja bi pravilnom edukacijom objasnila djeci što zapravo znači pojam „ pravilne/zdrave“ prehrane te koliko i na koji način konzumirati hranu.
Sažetak (engleski) According to WHO, health is a state of complete physical and social wellbeing, not just the absence of illness or exhaustion. Diet has always been a crucial element to our survival, so it has to be invested in from the beginning of our lives. Food represents everything we put into our organism in order to make up for lost energy or stimulate growth, and it can be of plant or animal origin. It is important for children to acquire and accept healthy eating habits, considering that a proper diet is an integral part of a healthy lifestyle. Choosing a variety of seasonal ingredients and eating a sufficient number of meals can provide an optimal amount of all nutrients for children's normal growth and develoment.
Adolescence is a period in which experimenting is a part of growing up, getting to know yourself, other people and the environment. This is also a very important period to acquire healthy habits, including diet. Health care services, especially the ones in primary healthcare (school doctors, pediatricians, general practitioners) which are involved in adolescents' care and which monitor their growth and development, are required to give them, their parents and experts instructions on how to eat healthily.
The research was conducted in April 2018. The participants were 293 students of two primary schools in Varaždin County, aged 11 to 14. One of the schools is located in an urban environment, while the other one is situated in a rural area. According to the results, it can be concluded that more students eat school lunch in Primary school Ludbreg (84%) than in Primary school Veliki Bukovec (74%). Children from both schools consider breakfast to be the most important meal of the day, however, they don't consume it daily. 55% of students from Primary school Ludbreg eat their breakfast at home, while the percentage for Primary school Veliki Bukovec is 44%.
More than half of children attending both schools indicated that they would like to learn more about proper diet in school. Considering there are no lessons or workshops on proper diet in neither of the schools mentioned, I believe it would be beneficial to hire a nurse who would educate children on what a healthy diet actually is, and how and in what quantity to consume food.
Ključne riječi
zdrava prehrana
jelovnici u školama
adolescencija
edukacija
Ključne riječi (engleski)
healty diet
menus in schools
adolescence
education
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:122:955718
Studijski program Naziv: Sestrinstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva (bacc. med. techn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-10-22 12:25:23