undergraduate thesis
Prehrana djece u osnovnoj školi

Martina Ivanušec (2015)
University North
University centre Varaždin
Department of Biomedical Sciences
Metadata
TitlePrehrana djece u osnovnoj školi
AuthorMartina Ivanušec
Mentor(s)Andreja Bogdan (thesis advisor)
Abstract
Hrana nam služi za održavanje života, rast, obnavljanje organa, a ljudski organizam iz hrane crpi osnovne sastojke, odnosno hranjive tvari, kao što su bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini i minerali. Hrana nam je dostupna u obliku namirnica koje se dijele u 6 osnovnih skupina, a to su: meso, riba i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, masnoće, slatkiši, žitarice i pića. Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima. Zdrava prehrana djece i mladih osnovni je preduvjet za pravilan rast i razvoj. Pravilna prehrana podrazumijeva uravnotežen unos energije i hranjivih tvari koje se dijele na mikro i makronutrijente. U skupinu makronutrijenata spadaju ugljikohidrati, bjelančevine, masti, šećeri, dok u skupinu mikronutrijenata spadaju vitamini i minerali. Provedeno je istraživanje u veljači 2015.godine na uzorku od 67 učenika u osnovnoj školi Ljubeščica. Istraživanje je provedeno u 4., 7. i 8.razredu. Anketa izrađena za potrebe ovog istraživanja sadrži 19 pitanja. Cilj ovog rada je ispitati koje namirnice učenici osnovne škole najčešće jedu u školi i kod kuće, te koje su njihove preferencije vezane za prehranu u školi i kod kuće. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da učenici osnovne škole u prehrani najčešće koriste nezdravu hranu, a da u školi najčešće jedu kuhanu hranu. Sami ispitanici, učenici četvrtih, sedmih i osmih razreda, navode kako bi u školi najradije jeli žitarice. Rezultati pokazuju na uglavnom nepravilnu nutritivnu prehranu u osnovnoj školi, koja nije u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja. Čak 32 (47,76%) djece ne doručkuje prije škole, dok 12 (17,91%) djece ne jede u školskoj kuhinji. 37( 55,22%) ispitanih ima stav da prehrana u školi nije zdrava. Zabrinjavajuće je da samo 10 (14, 92%) ispitanih svakodnevno konzumira voće i u školi i kod kuće. 10 (14,92%) djece kod kuće nikad ne konzumira ribu, dok je u školi jednom tjednom na jelovniku. Djeca najčešće piju voćne sirupe, samo 12 (17,91%) djece konzumira vodu. Polovica ispitanih, 34 (50,74%) ne bavi se sportom izvan škole. U svrhu poboljšanja kvalitete prehrane, potrebna je edukacija učenika, roditelja i školskog osoblja.
Committee MembersNatalija Uršulin-Trstenjak
Andreja Bogdan
Marijana Neuberg
GranterUniversity North
Lower level organizational unitsUniversity centre Varaždin
Department of Biomedical Sciences
PlaceKoprivnica
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOMEDICINE AND HEALTHCARE
Public Health and Health Care
Family Medicine
Study programme typeprofessional
Study levelundergraduate
Study programmeNursing
Academic title abbreviationbacc. med. techn.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2015-12-09
Parallel keywords (Croatian)hrana prehrana tjelesna aktivnost zdravstveni odgoj medicinska sestra
Resource typetext
Access conditionOpen access
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:122:097499
CommitterJasna Kosić