Sažetak | Hrana nam služi za održavanje života, rast, obnavljanje organa, a ljudski organizam iz
hrane crpi osnovne sastojke, odnosno hranjive tvari, kao što su bjelančevine, masti,
ugljikohidrati, vitamini i minerali. Hrana nam je dostupna u obliku namirnica koje se
dijele u 6 osnovnih skupina, a to su: meso, riba i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, voće
i povrće, masnoće, slatkiši, žitarice i pića. Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana
koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te
optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe
organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima. Zdrava prehrana djece i
mladih osnovni je preduvjet za pravilan rast i razvoj. Pravilna prehrana podrazumijeva
uravnotežen unos energije i hranjivih tvari koje se dijele na mikro i makronutrijente. U
skupinu makronutrijenata spadaju ugljikohidrati, bjelančevine, masti, šećeri, dok u
skupinu mikronutrijenata spadaju vitamini i minerali.
Provedeno je istraživanje u veljači 2015.godine na uzorku od 67 učenika u osnovnoj
školi Ljubeščica. Istraživanje je provedeno u 4., 7. i 8.razredu. Anketa izrađena za
potrebe ovog istraživanja sadrži 19 pitanja. Cilj ovog rada je ispitati koje namirnice
učenici osnovne škole najčešće jedu u školi i kod kuće, te koje su njihove preferencije
vezane za prehranu u školi i kod kuće. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da
učenici osnovne škole u prehrani najčešće koriste nezdravu hranu, a da u školi najčešće
jedu kuhanu hranu. Sami ispitanici, učenici četvrtih, sedmih i osmih razreda, navode
kako bi u školi najradije jeli žitarice. Rezultati pokazuju na uglavnom nepravilnu
nutritivnu prehranu u osnovnoj školi, koja nije u skladu s preporukama Ministarstva
zdravlja. Čak 32 (47,76%) djece ne doručkuje prije škole, dok 12 (17,91%) djece ne
jede u školskoj kuhinji. 37( 55,22%) ispitanih ima stav da prehrana u školi nije zdrava.
Zabrinjavajuće je da samo 10 (14, 92%) ispitanih svakodnevno konzumira voće i u
školi i kod kuće. 10 (14,92%) djece kod kuće nikad ne konzumira ribu, dok je u školi
jednom tjednom na jelovniku. Djeca najčešće piju voćne sirupe, samo 12 (17,91%)
djece konzumira vodu. Polovica ispitanih, 34 (50,74%) ne bavi se sportom izvan škole.
U svrhu poboljšanja kvalitete prehrane, potrebna je edukacija učenika, roditelja i
školskog osoblja. |