završni rad
Prehrana djece u osnovnoj školi

Martina Ivanušec (2015)
Sveučilište Sjever
Sveučilišni centar Varaždin
Odjel za biomedicinske znanosti
Podaci o radu
NaslovPrehrana djece u osnovnoj školi
AutorMartina Ivanušec
Voditelj/MentorAndreja Bogdan (mentor)
Sažetak rada
Hrana nam služi za održavanje života, rast, obnavljanje organa, a ljudski organizam iz hrane crpi osnovne sastojke, odnosno hranjive tvari, kao što su bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini i minerali. Hrana nam je dostupna u obliku namirnica koje se dijele u 6 osnovnih skupina, a to su: meso, riba i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, masnoće, slatkiši, žitarice i pića. Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima. Zdrava prehrana djece i mladih osnovni je preduvjet za pravilan rast i razvoj. Pravilna prehrana podrazumijeva uravnotežen unos energije i hranjivih tvari koje se dijele na mikro i makronutrijente. U skupinu makronutrijenata spadaju ugljikohidrati, bjelančevine, masti, šećeri, dok u skupinu mikronutrijenata spadaju vitamini i minerali. Provedeno je istraživanje u veljači 2015.godine na uzorku od 67 učenika u osnovnoj školi Ljubeščica. Istraživanje je provedeno u 4., 7. i 8.razredu. Anketa izrađena za potrebe ovog istraživanja sadrži 19 pitanja. Cilj ovog rada je ispitati koje namirnice učenici osnovne škole najčešće jedu u školi i kod kuće, te koje su njihove preferencije vezane za prehranu u školi i kod kuće. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da učenici osnovne škole u prehrani najčešće koriste nezdravu hranu, a da u školi najčešće jedu kuhanu hranu. Sami ispitanici, učenici četvrtih, sedmih i osmih razreda, navode kako bi u školi najradije jeli žitarice. Rezultati pokazuju na uglavnom nepravilnu nutritivnu prehranu u osnovnoj školi, koja nije u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja. Čak 32 (47,76%) djece ne doručkuje prije škole, dok 12 (17,91%) djece ne jede u školskoj kuhinji. 37( 55,22%) ispitanih ima stav da prehrana u školi nije zdrava. Zabrinjavajuće je da samo 10 (14, 92%) ispitanih svakodnevno konzumira voće i u školi i kod kuće. 10 (14,92%) djece kod kuće nikad ne konzumira ribu, dok je u školi jednom tjednom na jelovniku. Djeca najčešće piju voćne sirupe, samo 12 (17,91%) djece konzumira vodu. Polovica ispitanih, 34 (50,74%) ne bavi se sportom izvan škole. U svrhu poboljšanja kvalitete prehrane, potrebna je edukacija učenika, roditelja i školskog osoblja.
Ključne riječihrana prehrana tjelesna aktivnost zdravstveni odgoj medicinska sestra
Povjerenstvo za obranuNatalija Uršulin-Trstenjak
Andreja Bogdan
Marijana Neuberg
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Sjever
Ustrojstvena jedinica niže razineSveučilišni centar Varaždin
Odjel za biomedicinske znanosti
MjestoKoprivnica
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Obiteljska medicina
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaSestrinstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. med. techn.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-12-09
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:122:097499
PohranioJasna Kosić