Abstract | Zbog velike proizvodnje i dostupnosti tijekom cijele sezone, jabuka je voće koje se konzumira
tokom cijele godine. Bogata je vitaminima, mineralima i bioaktivnim spojevima. Polifenolni
spojevi su skupina bioaktivnih komponenti čiji su pozitivni učinci na zdravlje poznati u literaturi.
Polifenoli posjeduju antioksidacijska, antikancerogena, protuupalna i antimikrobna svojstva,
snižavaju razinu glukoze u krvi te smanjuju rizik od kroničnih i degenerativnih bolesti. Na tržištu
raste potražnja za ekološkim proizvodima pa se mnogi proizvođači jabuka odlučuju i za ekološku
proizvodnju. U ovom radu dat je pregled osnovnih zahtjeva za ekološku proizvodnju jabuka te
opisan način proizvodnje jabučnog soka i octa na primjeru OPG-a Hunjadi. U eksperimentalnom
djelu rada analiziran je polifenolni sastav proizvoda od jabuke: jabučni sok i jabučni ocat iz
ekološkog i konvencionalnog uzgoja. Ispitan je sastav ukupnih polifenola, flavonoida i fenolnih
kiselina za 4 uzoraka. Rezultati pokazuju da ekološki proizvedeni sok (689,09 ± 10,39 µg
GAE/mg) i ocat (899,70 ± 86,28 µg GAE/mg) imaju veću koncentraciju ukupnih polifenola od
konvencionalnog soka (37,27 ± 3,24 µg GAE/mg) i octa (29,09 ± 0,74 µg GAE/mg). Rezultati
ponovnog mjerenja provedenog nakon dva tjedna, prikazuju da se koncentracija ukupnih
polifenola povećala kod svih uzoraka. Kod mjerenja ukupnih flavonoida rezultati također pokazuju
da su izmjerene veće koncentracije kod ekoloških proizvoda nego konvencionalnih. Tako ekološki
sok sadrži 341,88 ± 15,15 µg CE/mg, konvencionalni sok sadrži 10,58 ± 3,03 µg CE/mg, dok
ekološki ocat sadrži 356,96 ± 19,90 µg CE/mg i konvencionalni ocat sadrži 23,62 ± 9,53 µg
CE/mg. Pri drugom mjerenju dobiveni su rezultati koji prikazuju da su se koncentracije ukopnih
flavonoida smanjile kod svih uzoraka. Mjerenje fenolnih kiselina također prati rezultate navedenih
mjerenja, tako ekološki sok (98,74 ± 3,67 µg CAE/mg) i ocat (106,13 ± 4,58 µg CAE/mg) imaju
više koncentracije fenolnih kiselina nego sok (5,54 ± 0,40 µg CAE/mg) i ocat (4,73 ± 0,38 µg
CAE/mg) iz konvencionalne proizvodnje. Pri drugom mjerenju koncentracije fenolnih kiselina su
porasle kod ekološkog i konvencionalnog soka, dok su se smanjile kod ekološkog octa, a kod
konvencionalnog octa se rezultat nije mijenjao. |