Abstract | U današnje vrijeme očituje se veliki napredak i razvoj novih strojeva, bilo za proizvodni
pogon ili za neku drugu svrhu. Takvi strojevi sastoje se od manjih dijelova, a jedan od važnijih
pokretača su zupčanici. Upravo zbog toga što je izrazito važno da strojevi rade ispravno i
pravilno, odnosno da uopće mogu funkcionirati, potrebna je kvalitetna izrada njihovih dijelova,
pa tako i zupčanika. Primjena zupčanika je široka, koriste se u gotovo svim industrijama koje se
bave proizvodnjom različitih pokretnih mehanizama. Mogu se naći u automobilima, igračkama,
satovima i drugo. Sama veličina zupčanika može biti različita, a samim time postoje i različite
metode njihove izrade. Postoji nekoliko vrsta zupčanika koje će biti navedene u ovome radu, dok
će naglasak biti na samoj temi, odnosno zupčanicima s kosim zubima.
Za zupčanike s kosim, odnosno tzv. helikoidnim zubima karakteristično je to što u jednom
stupnju prijenosa mogu ostvariti prijenosni omjer oko 20. Prednost im je relativno jednostavna
izrada i neosjetljivost prijenosnog omjera na manje promjene osnog razmaka, jer se profil boka
zuba najčešće izrađuje u obliku evolvente.
Završni rad sadrži teoretski dio na čijem je početku opis cilindričnih zupčanika s kosim
zubima, njihova definicija, prednosti u odnosu na zupčanike s ravnim zubima te primjena u
praksi. Nakon toga nalazi se dio s proračunom zupčanika s kosim zubima, koji sadržava izbor
materijala, broja zubi zupčanika, načine obrade te dimenzioniranje. Rad završava poglavljem u
kojem su opisane metode i postupci izrade zupčanika. Također su navedeni koraci izrade, od
dizajna zupčanika i pripreme materijala, do konačne izrade i završnih radova na već ozubljenim
zupčanicima. U suštini, za svako je poduzeće koje se bavi izradom zupčanika, važno da oni budu
vrhunske kvalitete te izrazito dobre čvrstoće, sa što manjom potrebom za zamjenom, odnosno što
dužim vremenom trajanja.
Također u radu se nalazi nekoliko slika koje pojašnjavaju opisani tekst. Izvori podataka
koji su korišteni su online knjige i izdvojeni članci pisani na hrvatskom i engleskom jeziku. |