završni rad
Utjecaj prehrane na kvalitetu zubiju

Dijana Balog (2017)
Sveučilište Sjever
Sveučilišni centar Varaždin
Odjel za biomedicinske znanosti
Podaci o radu
NaslovUtjecaj prehrane na kvalitetu zubiju
AutorDijana Balog
Voditelj/MentorNatalija Uršulin-Trstenjak (mentor)
Sažetak rada
U Završnom radu prikazana je uloga prehrane za održavanje kvalitetnih i zdravih zubi, uloga medicinske sestre u edukaciji pacijenta o važnosti konzumacije zdrave i pravilne prehrane te važnost kontrolnih stomatoloških pregleda.Zdravlje zuba i pravilna prehrana usko su povezani. Sa zdravom i pravilnom prehranom treba započeti još dok je plod u utrobi, odnosno u trudnoći. Tada započinje formiranje osnova za mliječne zube. Nakon rođenja, uz pravilnu oralnu higijenu, djeca se trebaju pravilno hraniti jer se kod njih formiraju osnove za trajne zube. Pravilna prehrana za rast i očuvanje zdravlja zubi temelji se na mineralima (kalcij, fosfor, željezo, magnezij, flour), vitaminima (A, B, C, D), te bjelančevinama životinjskog i biljnog porijekla. Hrana može djelovati i štetno na zube. Najveći neprijatelj zuba je šećer, te prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata, što dovodi do opadanja kvalitete zuba, demineralizacije i kariogenosti zuba.Medicinska sestra ima vrlo značajnu ulogu u provedbi zdravstvenih mjera i odgoja svojih pacijenata. Tijekom svog rada medicinska sestra educira i osvješćuje pacijente o nužnosti i redovitosti kontrolnih pregleda, te izdiže svijest o oralnoj higijeni, pravilnoj i zdravoj prehrani u smislu održavanja kvalitete i zdravlja zubi, te sprečavanja bolesti. Time se nastoje prevenirati ili smanjiti komplikacije i pojave bolesti zubi te poboljšati kvaliteta života samog pojedinca. Za postizanje zdravih i kvalitetnih zubi osoba snosi vlastitu odgovornost. Dobro educirani pacijent zna koju hranu konzumirati i na koji način održavati usnu šupljinu i zube zdrave te na taj način pridonositi zdravom i kvalitetnom životu, u zajednici gdje živi. Završni rad sadrži 36 stranica i 5 slika.
Ključne riječizubi prehrana medicinska sestra stomatološka ordinacija edukacija zdravlje
Naslov na drugom jeziku (engleski)The impact of diet on the quality of teeth
Povjerenstvo za obranuGoran Kozina (predsjednik povjerenstva)
Natalija Uršulin-Trstenjak (član povjerenstva)
Marijana Neuberg (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Sjever
Ustrojstvena jedinica niže razineSveučilišni centar Varaždin
Odjel za biomedicinske znanosti
MjestoKoprivnica
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Kliničke medicinske znanosti
Sestrinstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaSestrinstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sestrinstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. med. techn.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-01-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The Final Paper describes the role of a diet in keeping the teeth healthy, the role of a nurse in educating patients about the importance of eating healthy and balanced food and the importance of dental check-ups.Dental health and proper nutrition are closely linked. A healthy and balanced diet should start while the foetus is in the womb, i.e. during pregnancy. That is when the formation of the milk teeth begins. After birth, together with proper oral hygiene, children need to be fed properly, because in that way the base for permanent teeth is formed. Balanced nutrition for growth and preservation of dental health is based on minerals (calcium, phosphorus, iron, magnesium, flour), vitamins (A, B, C, D), and proteins of animal and vegetable origin. Food can be also harmful for our teeth. The greatest enemy of teeth is sugar and excessive consumption of carbohydrates, which leads to the loss of teeth quality, tooth demineralization and cariogenicity.The nurse has a very important role in the implementation of health care and education of her patients. During her work the nurse educates patients about the necessity of regular check-ups, and rises the awareness of oral hygiene, regular and balanced diet for keeping the teeth healthy and preventing disease. In that way the complications and teeth disease could be prevented and the quality of life of the individual improved. Getting strong and healthy teeth is the sole responsibility of a person himself. A well-educated patient knows what food to consume and how to keep the mouth and teeth healthy and thus contribute to a healthy and quality life in the community where he lives. The final paper contains 36 pages and 5 images.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)teeth diet nurse dentist's office education health
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:122:014249
PohranioJasna Kosić