završni rad
Razvoj prerade i skladištenja u proizvodnji mesnih proizvoda

Eugen Pašica (2017)
Sveučilište Sjever
Sveučilišni centar Varaždin
Odjel za tehničku i gospodarsku logistiku
Podaci o radu
NaslovRazvoj prerade i skladištenja u proizvodnji mesnih proizvoda
AutorEugen Pašica
Voditelj/MentorBorislav Gordić (mentor)
Sažetak rada
U završnom radu opisane su smjernice u kojem pravcu bi Danica d.o.o. trebala usmjeriti svoj potencijal radi ostvarenja razvoja proizvodnje i cijelog lanca opskrbe. Završni rad sastoji se od uvodnog opisa poduzeća, objašnjava kako funkcionira tehnologija proizvodnje mesnih proizvoda i koji su ciljevi nakon što se ustanovio problem neadekvatnog skladišta kobasičarskog asortimana, nedostatnost kapaciteta u završnoj fazi i nesrazmjerno veliki broj različitih formata pakiranja proizvoda. Utvrđeno je i proučeno je postojeće stanje gdje je ustanovljeno da na proces proizvodnje djeluju utjecajni faktori, koji usporavaju proizvodnju. Izrađene su tri varijante gdje je izabrana B varijanta kao srednje zahtjevna. Varijanta B polazi od postavke da je potrebno modernizirati i nadograditi skladište za kobasičarski asortiman, educirati i preraspodijeliti postojeće zaposlenike te uvesti mjerilo pokazatelja uspješnosti njihova rada, koji će timskim radom i „brainstormingom“ ostvariti bolje rezultate. U završnoj fazi vakuum pakiranja potrebno je nabaviti još jedan stroj za vakuumiranje i standardizirati preveliki broj formata. Sve navedene radnje moraju doprinijeti, uz ukidanje neprofitabilnih proizvoda, proširenju asortimana novim proizvodima koji trebaju biti uspješno lansirani na tržište i ostvariti planiranu prodaju. Efekti ovakovog rješenja su kratkoročni i dugoročni. Kratkoročni i financijski manje zahtjevni su pozitivan utjecaj na efikasnost zaposlenika: edukacijom i uvođenjem ključnih pokazatelja uspješnosti, kao i smanjenje desortiranosti i neisporuka prema kupcima koji direktno utječu na profitabilnost prodaje, a time i poduzeća. Dugoročno, smanjenjem troškova omogućuje se ulaganje u nove proizvode i time se povećava proizvodnja, prodaja i tržišno učešće proizvoda Danice d.o.o. na policama trgovačkih lanaca.
Ključne riječitehnologija proizvodnje skladište i pakiranje proizvoda
Naslov na drugom jeziku (engleski)The development of processing and storage in the production of meat products
Povjerenstvo za obranuVinko Višnjić (predsjednik povjerenstva)
Borislav Gordić (član povjerenstva)
Vesna Sesar (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Sjever
Ustrojstvena jedinica niže razineSveučilišni centar Varaždin
Odjel za tehničku i gospodarsku logistiku
MjestoKoprivnica
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaTEHNIČKE ZNANOSTI
Tehnologija prometa i transport
Inteligentni transportni sustavi i logistika
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaTehnička i gospodarska logistika
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka tehničke i gospodarske logistike
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. logist.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-03-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This study gives guidelines on where Danica LTD should direct its potential in order to achieve the development of production and entire supply chain process. The study consists of an introductory description of the company, it explains how meat production technology works and it sets goals after the determination of the problem of inadequate storage of sausage assortment, lack of capacity in final production stage and disproportionately large number of different format of packaging materials. The current situation is determined and examined and it is established that the production process is affected by some influential factors which slow down the production. Three possible versions have been made out of which version B is chosen as the medim- demanding. Alternative B is based on the premise of necessety to modernize and upgrade the warehouse for sausage assortment, on the necessity to educate and reallocate existing employees and to introduce the measure of performance indicators of their work. Employees will achieve better results if they work as a team and if they use „brainstorming“ technique. In the final stage, it is necessary to purchase another vacuum packaging machine and to standardize too large number of formats. All these activities must contribute, along with the elimination of unprofitable products, to the expansion of the range of new products that have to be successfully launched on the market and achieve the sales plans. This kind of solution has short and long term effects. Short-term and financially less demanding is a positive impact on the efficiency of employees: education and the introduction of key performance indicators, as well as reduction of out of stock and non-delivery to customers who have a direct effect on the profitability of sales, and hence the company. In the long term, reducing costs allows investment in new products and thereby increase of production, sales and market share of products of Danica LTD on the shelves of retail chains.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)production technology warehouse and product packaging
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:122:688450
PohranioJasna Kosić