Naslov Antifungalno djelovanje novosintetiziranih kvarternih amonijevih soli
Naslov (engleski) Antifungal activity of newly synthesized quaternary ammonium salts
Autor Petra Ivančan
Mentor Bojan Šarkanj (mentor)
Mentor Marija Jozanović (komentor)
Član povjerenstva Krunoslav Hajdek (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Božo Smoljan (član povjerenstva)
Član povjerenstva Bojan Šarkanj (član povjerenstva)
Član povjerenstva Marija Jozanović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Dodlek Šarkanj (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Sjever (Sveučilišni centar Koprivnica) Koprivnica
Datum i država obrane 2024-09-18, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Zbog napretka znanosti, osim antibakterijskih testova od sve veće su važnosti antifungalni testovi. Glavni cilj ovih testova je pronaći MIC vrijednost, koja pokazuje najnižu koncentraciju antifungalnog djelotvornog sredstva (agensa), koja zaustavlja (barem polovicu ili 50% ili manje mikroorganizama, nego u kontroli rasta) vidljivi rast nakon inkubacije. U ovom radu su korišteni antifunglani mikrotestovi za ispitivanje antifungalne aktivnosti novosintetiziranih kvarternih amonijevih soli
Cilj ovog rada bio je ispitati antifunglano djelovanje novosintetiziranih kvaternih amonijevih soli na pojedine vrste iz rodova plijesni Fusarium spp., Alternaria spp. Aspergillus spp. Penicillium spp. i kvasaca iz roda Candida spp. Antifungalno djelovanje ispitano je pomoću mikrotesta na mikrotitarskim pločicama. Korišteno je 16 novosintetiziranih kvarternih amonijevih soli od kojih se najučinkovitijim pokazao 3-heksadecil-1-vinil-1H-imidazol-3-ium bromid za kvasce, koji pokazuje izvrstan antifungalni učinak. Kod plijesni su najčešće izvrstan antifungalni učinak imali spojevi od 1 do 5 (3-oktadecil-1-vinil-1H-imidazol-3-ium bromid, 3-heksadecil-1-vinil-1H-imidazol-3-ium bromid, 3-ikozil-1-vinil-1H-imidazol-3-ium bromid, 3-terrtadecil-1-vinil-1H-imidazol-3-ium bromid, 1,3-didecil-2-metil-1H-imidazol-3-ium). Kod nekih plijesni i kvasaca određeni spojevi potiču njihov rast. Takvi spojevi mogu se koristiti i kao dodatak mikrobiološkim podlogama kojima će se poboljšati rast i razvoj specifičnih vrsta mikroorganizama za koje ima poboljšana svojstva rasta.
Sažetak (engleski) Due to the progress of science, in addition to antibacterial tests, antifungal tests are increasingly important. The main objective of these tests is to find the MIC value, which indicates the lowest concentration of the antifungal active agent (agent), which stops (at least half or 50% or less of microorganisms than in growth control) visible growth after incubation. In this work, antifungal microassays are used to test the antifungal activity of newly synthesized quaternary ammonium salts
The aim of this work was to test the antifungal activity of newly synthesized quaternary ammonium salts on certain types of mold genera Fusarium spp., Alternaria spp. Aspergillus spp. Penicillium spp. and yeasts from the genus Candida spp. The antifungal activity was tested using a microtest on microtiter plates. 16 newly synthesized quaternary ammonium salts were used, the most effective of which was 3-hexadecyl-1-vinyl-1H-imidazol-3-ium bromide for yeasts, which shows an excellent antifungal effect. In the case of molds, compounds 1 to 5 (3-octadecyl-1-vinyl-1H-imidazol-3-ium bromide, 3-hexadecyl-1-vinyl-1H-imidazol-3-ium bromide, 3- icosyl-1-vinyl-1H-imidazol-3-ium bromide, 3-tertadecyl-1-vinyl-1H-imidazol-3-ium bromide, 1,3-didecyl-2-methyl-1H-imidazol-3-ium). In some molds and yeasts, certain compounds stimulate their growth. Such compounds can also be used as an addition to microbiological media, which will improve the growth and development of specific types of microorganisms for which the growth properties are improved.
Ključne riječi
kvaterne amonijeve soli
antifungalni mikrotestovi
plijesni
kvasci
Ključne riječi (engleski)
quaternary ammonium salts
antifungal microtests
molds
yeasts
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:122:639276
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: prijediplomski Akademski / stručni naziv: prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2025-03-03 13:09:25