Sažetak | Jedinice intenzivnog liječenja su posebne radne jedinice gdje se provodi njega,
nadzor, liječenje i održavanje života bolesnika u kritičnim stanjima. U jedinicama
intenzivnog liječenja (JIL) postoji potreba za pravilnom ishranom, a upravo je
pravilna prehrana i adekvatna apsorpcija nutritivnih sastojaka iz crijevnog lumena
preduvjet su održanja tjelesnog integriteta organizma, tj. homeostaze svih
energetskih i metaboličkih procesa. Vrlo često u bolesnika u JIL-u postoji potreba za
uvođenjem parenteralne prehrane koja može biti djelomična ili parcijalna te potpuna
parenteralna prehrana. Parenteralnom prehranom organizam se opskrbljuje vodom,
energetskim supstratima, aminokiselinama te drugim hranjivim tvarima krvožilnim
putem, perifernim venskim putem, ili centralnim kada se uvode endovenozni kateteri.
Prije odluke o uvođenju parenteralne prehrane radi se procjena stanja bolesnika koja
uključuje procjenu stanja uhranjenosti te procjenu nutritivnog statusa bolesnika.
Otopine namijenjene parenteralnoj prehrani predstavljaju mješavinu glukoze,
aminokiselina i masti u odgovarajućem volumenu, uz dodatak elektrolita, vitamina i
oligoelemenata. Danas su često u primjeni smjese otopina „all in one bag“ koje mogu
nadoknaditi sve osnovne hranidbene zahtjeve organizma pacijenta u jedinici
intenzivnog liječenja. Uz mnoge prednosti koje nudi parenteralna prehrana, tu su i
komplikacije njezine primjene, a naročito one koje se javljaju u vezi primjene
centralnog venskog katetera. Infekcija je česta komplikacija primjene endovenoznih
katetera, vrlo često dovodi do letalnog ishoda, te je važno na vrijeme provoditi mjere
prevencije nastanka infekcije. Zbog mnogih mogućih komplikacija važno je da u
pripremi i postavljanju indikacija za totalnom parenteralnom prehranom sudjeluje
cijeli stručni tim, koji se sastoji od liječnika, dijetetičara, farmaceuta i medicinske
sestre koja obavlja dužnost koordinatora tima, jer samo dobro poznavanje svih oblika
kliničke prehrane omogućava valjan, adekvatan i pravilan odabir za pacijenta. |