Abstract | Ovaj završni rad opisuje dimenzionalno mjeriteljstvo u cilju osiguranja kvalitete bravarskih proizvoda u različitim fazama proizvodnje. Da bi se što bliže dočaralo što to konkretno znači, u prvom dijelu rada govori se općenito o pojmu same kvalitete. S obzirom da se radio o vrlo „širokom“ području, za početak, opisuje se povijest kvalitete i njen utjecaju na čovječanstvo, zatim opisuju se faze razvoja kvalitete i prilagodbe s obzirom na tadašnje okolnosti, opisana je i kvaliteta kakvu danas poznajemo, odnosno kvaliteta 21. stoljeća. Nadalje, govori se o teorijskim karakteristikama kvalitete, što obuhvaća upravljanje kvalitetom, kontrolu kvalitete, osiguranje iste i na kraju pokazatelji kvalitete.
U četvrtom poglavlju opisuje se pojam mjeriteljstva, razvoj, standardizacija i usklađenja kroz povijest i velik utjecaj koji mjeriteljstvo ima na kvalitetu, odnosno upravljanje kvalitetom. U petom poglavlju u kratkim crtama opisuju se osnovni pojmovi mjeriteljstva i mjerenja.
U praktičnom dijelu rada koji počinje od šestog poglavlja opisuje se kontrola kvalitete u odabranom proizvodnom poduzeću, konkretno se radi o poduzeću EKO MEĐIMURJE d.d. Nakon nekoliko rečenica o samom poduzeću, opisuje se upravljanje kvalitetom u poduzeću. Od ovlaštenja i odgovornosti do same organizacije. Poseban naglasak stavljen je na međufaznu kontrolu bravarskih proizvoda u različitim fazama proizvodnje. Opisuje se plan na čijoj osnovi se provodi kvaliteta međufazne kontrole. Nadalje, prikazani su konkretni primjeri međufazne kontrole sa mjernim alatima i pomagalima.
Nadalje, govori se o mjernoj opremi u poduzeću. S obzirom da su mjerni uređaji, alati i pomagala neizbježni za kontrolu bravarskih proizvoda, opisuju se ovlaštenja i odgovornosti, organizacija i opis postupaka kontrole točnosti mjerne opreme. Prikazani su konkretni primjeri umjeravanja mjerne opreme koja se najčešće koristi u proizvodnji. |