Sažetak | Med je prirodan proizvod, slatkog okusa koji proizvode medonosne pčele. Izuzetno je zdrav
proizvod i preporučuje ga se za učestalu konzumaciju. Cilj završnog rada bio je provesti analizu
na 5 uzoraka meda iz područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a to su medljikovac, amorfa,
bagrem, cvjetni i med od uljane repice te odrediti udio ukupnih fenola i antioksidativni kapacitet.
Koristile su se dvije metode, a to su Folin-Ciocalteu metoda za određivanje udjela ukupnih
fenola i FRAP metoda za određivanje antioksidativnog kapaciteta. Kod analiziranih uzoraka
raspon udjela ukupnih fenola kretao se od 21,8 do 123,6 mg galne kiseline/kg meda. Udio
ukupnih fenola za medljikovac iznosio je 123,6 mg galne kiseline/kg meda, amorfe 33,0 mg
galne kiseline/kg meda, bagrema 21,8 mg galne kiseline/kg meda, cvjetnog meda 44,4 mg galne
kiseline/kg meda, meda od uljane repice 44,7 mg galne kiseline/kg meda. Raspon dobivenih
rezultata za antioksidativni kapacitet kretao se od 78,74 do 907,95 µM Fe(II). Prosječna
vrijednost za medljikovac iznosila je 907,95 µM Fe(II), amorfe 169,26 µM Fe(II), bagrem 78,74
µM Fe(II), cvjetni 238,21 µM Fe(II), med uljane repice 173,21 µM Fe(II). |